Akillessenen er den tykke senen bak på leggen som fester leggmuskulaturen til hælbenet. Smertene sitter ofte i nedre del av senen. Av senene i leggen er det som regel akillessenen som blir påvirket av kroniske forandringer. Det vil si at senens funksjon svekkes med årene.
Utløsende årsaker kan være løping på hardt underlag, hurtighetstrening, spensthopp, motbakkeløping eller løping i kaldt klima. Feil sko og/eller såler eller for lite tilvenning til nye sko kan bidra til plagene. Innover vridning (overpronasjon) av foten er en viktig årsak til langvarige smerter.
Man deler ofte akillesplagene opp i akutte (tendinitt) eller kroniske plager (tendinose).
Tiltak:
Behandlingen vil være forskjellig ved akutt eller kroniske akillesplager.
Ved akutte tilfeller (tendinitt) vil man forsøke avlastning og alternativ trening for å unngå ytterligere irritasjon av senen. Avlastning av akillessenen innebærer å unngå provoserende aktiviteter som løping og hopping. Etter en periode med avlastning og alternativ trening kan aktivitetsnivået gradvis økes. Behandling og tøyning av stram muskulatur i leggen vil kunne bidra til å redusere draget på akillessenen og minske belastningen på senen.
Ved kroniske tilfeller (tendinose) bør treningsrutiner forandres. Ved Fokusklinikken vil du kunne få øvelser og behandling, herunder trykkbølgebehandling (ESWT), bløtvevsbehandling, korreksjon av fotstilling med mer. En akilles tendinose vil ofte ta måneder før den er helt tilhelet.
Les den informative artikkelen: “Senebetennelse: Den beste behandlingen”, der vår fysioterapeut Ane Selseth er medforfatter.
På Fokusklinikken tilpasser vi innleggsåler, Formthotics, som kan gi deg bedre gang og løpemønster og dermed mindre belastning på akillessenen. Hos oss vil du også kunne få behandling og øvelser for dine akillesplager.
Trygghetsgaranti
Ved Fokusklinikken ønsker vi å ha et helhetlig fokus på deg som menneske og lage en behandlingsplan for hver individuelle pasient. Hos oss får du et tverrfaglig helsetilbud med trygghetsgaranti. Vår trygghetsgaranti innebærer at uansett hvilken terapeut eller behandlingsform du velger ved første konsultasjon, vil du bli henvist videre til den riktige behandlingen ved klinikken.
Ofte kan det kreve flere behandlingsformer for å oppnå ønsket resultat. Om nødvendig henviser vi deg videre til andre klinikker/sykehus og/eller bildeundersøkelse (røntgen/CT/MR/ultralyd).
Severs syndrom er en belastningsskade i den bakerste delen av hælbenet. Hælsmerte er spesielt vanlig blant aktive barn og ungdom i vekst.