Meniskskader i kneet opstår oftest som følge av et vridningstraume eller slitasjeskade.
Vi har to C-formede menisker i kneet vårt, den ytre og den indre, som fungerer som støtdempere og stabilisatorer for kneleddet. Akutte meniskskader er vanligvis forårsaket av vridninger og ukontrollert rotasjon av kneet på idrettsbanen, men skade kan også oppstå gradvis ved at menisken brytes ned over tid som et resultat av slitasje forbundet med aldring eller tidligere skade. Den indre menisken er hyppigst utsatt for skade, mens skader på den ytre menisken gir større konsekvenser i forhold til stabiliteten i kneleddet.
Symptomene på meniskskade er primært smerter i kneet og også hevelse ved akutte skader. Ved skade på den ytre menisken (bøttehankruptur) kan låsninger, klikkelyder og en fornemmelse av instabilitet forekomme.
Tiltak:
Meniskskader diagnostiseres på bakgrunn av en grundig pasienthistorie og god klinisk undersøkelse og spesifikke tester. Ved mistanke om skade på menisk kan terapeuten din på Fokusklinikken henvise deg til å ta et MR bilde som kan bekrefte diagnosen.
Ved akutt skade følges PRICE prinsippet: Protection- beskytte skadeområdet, Rest- hvile, Ice- is, Compression- kompressjon og Elevation- heve skadeområdet. Opptrening ved både akutte, langvarige og degenerative meniskplager bør skje i regi av fysioterapeut. Styrketrening og sansemotorisk trening vektlegges i stor grad for å bygge opp muskulatur og kontroll rundt kneet slik at menisken avlastes. Rehabiliteringen kan ofte ta flere måneder.
Ved de aller fleste degenerative meniskskader finnes det lite dokumentasjon på at kirurgiske inngrep har bedre effekt enn fysioterapi, men i noen tilfeller, f.eks. ved skade på den ytre menisken eller der hvor fysioterapi og konservativ behandling ikke hjelper, bør en spesialist vurdere videre tiltak. Fokusklinikken vil være behjelpelig med å henvise deg videre til en ortoped.
Trygghetsgaranti
Ved Fokusklinikken ønsker vi å ha et helhetlig fokus på deg som menneske og lage en behandlingsplan for hver individuelle pasient. Hos oss får du et tverrfaglig helsetilbud med trygghetsgaranti. Vår trygghetsgaranti innebærer at uansett hvilken terapeut eller behandlingsform du velger ved første konsultasjon, vil du bli henvist videre til den riktige behandlingen ved klinikken. Ofte kan det kreve flere behandlingsformer for å oppnå ønsket resultat. Om nødvendig henviser vi deg videre til andre klinikker/sykehus og/eller bildeundersøkelse (røntgen/CT/MR/ultralyd).
Riktig betegnelse er tendinopati.