Migrene er anfall av hodepine, gjerne halvsidige, som ofte er ledsaget av kvalme, oppkast, lydoverfølsomhet og lysskyhet.
Migrene er en vanlig type hodepine. De fleste som får migrene får det før 50 års alderen. Migrene forekommer hos barn, men oftest kommer migrenen i forbindelse med eller etter puberteten. Etter puberteten er det flere kvinner enn menn som rammes av migrene.
Migrene rammer ofte halve hodet. Imidlertid viser det seg at rundt 40 prosent av pasientene kun får halvsidige plager. Hos vel 40 prosent forekommer smerten i begge sider av hodet. Hos de siste 20 prosentene begynner smerten halvsidig og brer seg deretter til hele hodet.
Det er vanlig å dele migrene inn i to typer; migrene med eller uten aura. Aura kan kjennetegnes ved at man får synsfeltutfall, ser blinkende lys, får øresus, føler seg nummen i kroppen eller har vansker for å snakke. Auraen er et forstadium til hodepinen og fenomenet varer i ca. 5 til 20 minutter. Når fenomenet forsvinner får oftest pasienten hodepine innen kort tid. Migrene uten aura er vanligst og i 80 prosent av tilfellene.
Migreneanfallet varer ubehandlet i 4 til 72 timer. Ofte oppleves forverring ved fysisk anstrengelse.
Tiltak
På Fokusklinikken vil vi prøve å finne ut av hva som er årsaken til migreneanfallene. Dette kan gjøres med en migrenedagbok, og sammen med terapeuten prøver vi å gjøre endringer på de faktorene som trigger migreneanfallet.
Mange migrenepasienter plages av stramhet i muskler og nedsatt funksjon i ledd. Behandling av slike migreneutløsende faktorer i muskelskjelettsystemet kan være med på å redusere hyppigheten av nye anfall og om mulig redusere medisinforbruket.
I mange tilfeller må pasienten bruke medisiner i samråd med lege. Vi på Fokusklinikken kan ved behov henvise deg til en legespesialist innen migrene.
Trygghetsgaranti
Ved Fokusklinikken ønsker vi å ha et helhetlig fokus på deg som menneske og lage en behandlingsplan for hver individuelle pasient. Hos oss får du et tverrfaglig helsetilbud med trygghetsgaranti. Vår trygghetsgaranti innebærer at uansett hvilken terapeut eller behandlingsform du velger ved første konsultasjon, vil du bli henvist videre til den riktige behandlingen ved klinikken.
Ofte kan det kreve flere behandlingsformer for å oppnå ønsket resultat. Om nødvendig henviser vi deg videre til andre klinikker/sykehus og/eller bildeundersøkelse (røntgen/CT/MR/ultralyd).
Ofte ledsaget av kvalme, oppkast, lydoverfølsomhet og lysskyhet.