Spinal stenose

Spinal stenose skyldes påleiringer (slitasjeforandringer), eller andre årsaker som gir innsnevringer i spinalkanalen (ryggmargskanalen).

Spinal stenose skyldes ofte påleiringer (slitasjeforandringer).

Spinal stenose skyldes ofte påleiringer (slitasjeforandringer).

Innsnevringer ved spinal stenose kan medføre risiko for trykk på nerverøtter og ryggmargen, som igjen kan føre til ryggsmerter med utstråling til sete, lår og legg. I tillegg kan man ha en endret følesans og redusert muskulær styrke i bena. Tilstanden skyldes i stor grad slitasjeforandringer i ryggen, ofte i kombinasjon med at mellomvirvelskivene (diskus) med årene blir mer sammenfalne, og således kan gi en trangere spinalkanal.

Spinal stenose opptrer oftest hos eldre personer, ofte med en debut omkring 65 års alder. Tilstanden opptrer sjelden hos yngre personer, men kan forekomme hos personer med en medfødt tranghet i spinalkanalen.

Symptomer:

Spinal stenose er en tilstand som oftest utvikler seg gravis over mange år. Ofte er symptomene vage til å begynne med, ofte i form av korsryggsmerter og stivhet. Utover i sykdomsforløpet vil mange erfare smerter i ett eller begge ben, som gjerne har stått på i flere måneder. Iblant kan symptomene være vanskelig å skille fra symptomer forbundet med isjias og prolaps. Et typisk symptom ved spinal stenose er at smerten forverres når pasienten går tur, og lindres når pasienten setter seg ned. En begrenset gangdistanse er ofte en primær klage. I flere tilfeller kan benplagene forverres når pasienten står stille i lenger tid. Ofte vil en fremoverlent holdning lindre symptomer forbundet med spinal stenose, i motsetning til et prolaps der smerten som regel forverres.

Tiltak:

Ved Fokusklinikken vil diagnosen settes på bakgrunn av pasientens sykehistorie, ved siden av en grundig undersøkelse.

Spinal Stenose er, som nevnt over, en slitasjeforandring som ikke kan reverseres. Behandlingen vil derfor være symptomlindrende og forebyggende. På Fokusklinikken kan vi tilby ulike behandlingsmetoder som kan lindre plagene hos en del pasienter. Dette kan være leddmobiliserende teknikker, traksjonsbehandling, nålebehandling/akupunktur, og veiledning i styrkeøvelser og uttøyningsteknikker. Smertelindrende- og betennelsesdempende medikamenter kan i noen tilfeller ha god effekt, men bør følges opp av fastlegen.

Ved mer uttalte plager kan operasjon vurderes. Ved behov kan klinikkens kiropraktorer henvise pasienten direkte til nevrokirurgisk/ortopedisk vurdering. I mange tilfeller vil pasienten henvises til MR eller CT for å vurdere plassforholdene i ryggmargskanalen og område der nerverøttene kommer ut fra selve ryggmargen.

Trygghetsgaranti:

Ved Fokusklinikken ønsker vi å ha et helhetlig fokus på deg som menneske og lage en behandlingsplan for hver individuelle pasient. Hos oss får du et tverrfaglig helsetilbud med trygghetsgaranti. Vår trygghetsgaranti innebærer at uansett hvilken terapeut eller behandlingsform du velger ved første konsultasjon, vil du bli henvist videre til den riktige behandlingen ved klinikken.

Ofte kan det kreve flere behandlingsformer for å oppnå ønsket resultat. Om nødvendig henviser vi deg videre til andre klinikker/sykehus og røntgen og CT/MR.

Kontakt Fokusklinikken

Har du spørsmål om spinal stenose? Fyll ut skjema, så svarer vi deg raskt. Du kan også ringe oss på +47 22658888 


Flere diagnoser: