Nytt samarbeid med landslagsjentene Ingrid og Oda

Oda Ulveseth (23) og Ingrid Lunde (25) satser fullt mot OL i Tokyo i 2020. FOTO: www.cev.lu

Oda Ulveseth (23) og Ingrid Lunde (25) satser fullt mot OL i Tokyo i 2020. FOTO: www.cev.lu

– I sandvolleyball er man sårbar. Er én skadet, er laget ute. Fokus på å forebygge er derfor ekstremt viktig, forteller de.

Ingrid Lunde (25) og Oda Ulveseth (23) er to av Norges sandvolleyballhåp. De satser for fullt mot OL i 2020, etter å ha blitt tatt med i et prosjekt Volleyballforbundet kaller «Morgendagens olympiere»

– Vi har spilt sammen i halvannet år og har en utrolig bra kjemi. Vi matcher ikke bare bra på banen, vi trives også godt i hverandres selskap. Når vi reiser så mye som vi gjør, er det viktig, forteller Ulveseth.

Det gode samarbeidet har så langt resultert i seier i Nord-Europeisk turnering (NEVZA) i England, en 5. plass i Romania, sølv i student-EM og bronse i sandvolleyball-NM i Oslo i september. Nå er drømmen sommer-OL i Tokyo. 

Jentene på besøk på Fokusklinikken. F.v.: Fysioterapeut Camilla Artmeyer, landslagsutøverne Oda Ulveseth og Ingrid Lunde, og kiropraktor Anders Bjercke.

Jentene på besøk på Fokusklinikken. F.v.: Fysioterapeut Camilla Artmeyer, landslagsutøverne Oda Ulveseth og Ingrid Lunde, og kiropraktor Anders Bjercke.

Fruktbart samarbeid

Men veien mot OL er ikke enkel. Ingrid og Oda legger ikke skjul på at de ikke blir rike av å satse på sandvolleyball. De må jobbe deltid og er avhengig av gode samarbeidsavtaler. 

– At vi nå har inngått et samarbeid med Fokusklinikken betyr mye for oss. Vi får tett oppfølging av fagpersoner, noe vi gleder oss til. Da kan vi fokusere på å forebygge skader og jobbe mer med individuelle styrker og svakheter. Dette kan gi oss bedre utbytte av trening og turneringer, forteller Lunde. 

25-åringen har heldigvis ikke vært plaget med store plager, men kjenner godt til betennelser og plager i skulderen.  

– Det er vanlig å overbelaste skuldre i sandvolleyball, særlig om man spiller ute og i en del vind. Da er det lett å feilberegne kraften og få svi for det etterpå. De fleste som spiller sandvolleyball kjenner til dette, forklarer hun.

Veien fram mot OL

For å forberede seg fram mot neste sommer-OL, har duoen mye fokus på balltouch. Det gjelder å bli så god med ballen som mulig, for å kunne møte de beste i verden. Til dette trener de innendørs på sandvolleyball-baner på Greverud utenfor Oslo - og ved å delta på turneringer i hele verden. I tillegg er det mye fokus på styrketrening, der de følger et program sammen med Olympiatoppen. Så den største utfordringen er å få kabalen til å gå opp. 

– Vi reiser en del og vil helst delta på alt. Men vi må legge inn hviletid og forebyggende trening om vi skal unngå skader. Og vi er veldig sårbare. Er en ute med skade, faller hele laget. Så vi håper samarbeidet med Fokusklinikken kan hjelpe oss å unngå dette, sier Ulveseth.

Fjorårets resultater ga Ingrid og Oda god ranking i Norge, Norden og Europa. I år er håpet å klatre på verdensrankingen, helst blant topp 80. Da må de møte de beste og reise til flere verdensdeler. De starter med treningsleir i Los Angeles i mars, før første verdensturnering i Kina i april. Et stort mål for sesongen er EM i Latvia i august. 

Fokus på forebyggende trening

For å unngå skader, har de nå fått til et sponsorsamarbeid med Fokusklinikken. Her skal flere behandlere ved klinikken følge dem tett opp og jobbe med forebyggende trening. 

– Vi legger vekt på at de får individuelle opplegg, der vi har kartlagt hvilke behov de har. Vi har tatt for oss hele kroppen fra topp til tå, sett på skadehistorikk og hva de er plaget med i dag, forteller Anders Bjercke ved Fokusklinikken. 

Fremover skal volleyballjentene få tilpasset behandling og følge et treningsopplegg med fokus på både styrkeøvelser og tøying.

– Vi er spent på samarbeidet. Det blir gøy å følge sandvolleyball tettere og bli bedre kjent med utøverne. Og vi håper vi klarer å holde dem skadefrie og jobbe riktig med forebyggende trening, avslutter Bjercke.

Flere artikler: