Osteopaten kan hjelpe deg med rygg- og nakkeplager

Osteopat Oslo Fokusklinikken.jpg

- Det er ofte sammensatte årsaker til plagene. Da er det viktig å evaluere de faktorene som kan disponere for slike plager, forteller Jorunn Githmark.

Githmark er ansatt hos Fokusklinikken Økern, og er en dame med mye kunnskap. 36-åringen har kombinert utdannelse innen osteopati, muskel- og leddterapi, og personlig trener. Dette gir et godt grunnlag for å forebygge og behandle blant annet nakke- og ryggsmerter.

- Hva kom først, høna eller egget? Hva er det som viser seg å være prekært, hva er årsaken til plagene? Ofte stammer nakkesmertene fra et annet sted i kroppen. Det er det vi osteopater prøver å adressere, forklarer Githmark.

Tenk over pustemønsteret ditt

Det er ofte sammensatte årsaker til plagene, men det som går igjen hos flere pasienter er mye stress i hverdagen. Mange lever travle liv, har press på jobb og mange forpliktelser hjemme. Dette kan skape stress og forårsaker et pustemønster som kan sette seg i skuldre og nakke. En passivisert hverdag foran datamaskinen kan også disponere for plager. Derfor er det viktig å se pasienten som et individ med de indre og ytre belastninger kroppen utsettes for. Ses hele personen er det lettere å behandle og gi gode råd og anbefalinger.

- Mellomgulvet er vår primære pustemuskel, og i noen tilfeller ser vi at flere puster med nakkemusklene fremfor mellomgulvet. Hos noen kan dette påvirke flere nevrologiske linker fra nakken. Dette kan gi hodepine med smerter til tinningen, pannen og omkring kjeven, forklarer Githmark.

- Stress kan i tillegg føre til gnissing av tenner, uten at man er klar over det. Dette kan forsterke overspente muskler ytterligere, forklarer Githmark.

For mange som sliter med rygg- og nakkeplager kan det å stresse ned, tenke over pustemønsteret, samt få øvelser som kan slippe opp spenninger i kroppen, være løsningen.

- Jeg har alltid mye fokus på hva pasienten kan gjøre på egenhånd. Trening er en god metode for å forbedrer blodsirkulasjon og for å avspenne muskler, så gode øvelser er gull verdt. Gjerne også tøying og bruk av foamroller.

Stramme områder blir lokalisert.

Stramme områder blir lokalisert.

En osteopat jobber mye med korreksjon og manipulasjon.

En osteopat jobber mye med korreksjon og manipulasjon.

Hvordan jobber osteopaten?

En osteopat jobber mye med korreksjon og manipulasjon. Det er fokus på hvor i kroppen det er lite bevegelse og spent muskulatur. Ved behandling hos osteopat er formålet å få muskulatur og ledd til å jobbe bedre sammen.

Som førstegangspasient får du en grundig klinisk undersøkelse. Dette er for å utelukke alvorlige tilstander. Hvis det ikke ligger noen alvorlig underliggende sykdom, gjøres en osteopatisk undersøkelse. Her velger osteopaten å undersøke underforliggende symptomer, og oftest blir hele kroppen evaluert, med fokus på muskler, ledd og bindevevet. Dårlig bevegelse og stramme områder blir lokalisert.

Deretter starter behandling, veiledning og opplegg for egentrening. Du kan få oppfølging på trening og øvelser i treningsrom på klinikken, og/eller få beskrevet gode øvelser du kan gjøre hjemme.

- Har plagene sittet lenge i kroppen, kan det ta lengre tid å behandle. Vi håper likevel de fleste merker en vesentlig bedring etter 3-5 behandlinger.

Hva kan behandles hos osteopat?

De vanligste plagene er korsrygg eller hofterplager, kne og føtter, skuldre og albue. Ellers behandles gravide, de med bekkenplager, kjeveleddsplager og idretts- og belastningskader.

- Osteopaten ser også på sammenhengen mellom bindevev og det nevrologiske systemet til de ulike organer i kroppen.

Linkene i kroppen må settes sammen. Flere nerver kommer fra brystryggen og går til organene. Det kan være omkringliggende bindevev rundt organene som er stramme eller har lite bevegelighet.

Mer om Jorunn Githmark

Osteopat Jorunn Githmark

Osteopat Jorunn Githmark

Jorunn jobber på vår klinikk på Økern, øst i Oslo. Hun er utdannet ved Høyskolen Kristiania i Oslo og er medlem av Norsk Osteopatforbund.

Jorunn tilstreber å se kroppslige, fysiske og hverdagslige sammenhenger som kan være årsaken til pasientens plager. Behandlingen er basert på manuell terapi som for leddkorreksjon, tøying og bruk av ulike bløtvevsteknikker. Jorunn er også utdannet muskel- og leddterapeut.

I tillegg har Jorunn lang erfaring innen trening. Hun har siden 2005 jobbet i SATS (SATS ELIXIA) som personlig trener og gruppetreningsinstruktør. I SATS ELIXIA er hun i dag en kompetanseperson som blant annet utvikler treningskonsepter.

Jorunn holder foredrag og underviser i SATS ELIXIA Nordic Academy. Hun stiller gjerne opp som foredragsholder hos bedrifter, idrettslag eller andre organisasjoner som skulle finne dette interessant.

Ønsker du å bestille en time hos Jorunn? Ta kontakt.

Flere artikler: