Etter en testtur på elsykkel, ble Anne-Marie frelst

Anne-Marie Ørud (72) tester en Buddy Bike Ui5 L og stortrives.

Anne-Marie Ørud (72) tester en Buddy Bike Ui5 L og stortrives.

72-åringen trodde sykkelkarrieren var over.

Anne-Marie Ørud smiler fra øre til øre. Hun har fått prøve en Buddy elsykkel, og dommen er klar:

– Det er en herlig følelse å være tilbake på sykkelsetet. Dette er så utrolig gøy! Nå er det ikke lenger en ny kjøkkenvekt som står på ønskelisten min til jul, sier hun lurt.

Anne-Marie er både ansatt og pasient hos Fokusklinikken. Den spreke 72-åringen jobber 2,5 dager i uken på klinikkens avdeling på Økern. I en periode har hun gått fast på slyngetrening og fått oppfølging av behandlerne ved klinikken.

– I nesten to år har jeg slitt med å kunne gå uten å få vondt. Så det er helt utrolig å kunne sykle igjen. Det hadde jeg aldri trodd, forteller hun.

Du må tråkke for å holde sykkelen i gang, så ingenting kommer gratis.

Røket lårmuskel satt stopper

Anne-Marie har syklet mye tidligere. Hun elsker å være aktiv ute i naturen - inntil for to år siden. Da røk hun en muskel i høyre låret, noe om var ekstremt smertefullt og som ødela både muskel og fester.

72-åringen har fått behandling på Fokusklinikken og trent opp basismuskulaturen med slyngetrening som er et av gruppetreningstilbudene ved klinikken. I det siste har hun gått turer uten å ha særlige smerter og nå har hun kommet seg på sykkelen igjen. Med elsykkel kan hun regulere motstanden, og kan avlaste lårmuskelen ved behov.

–  Du må tråkke for å holde sykkelen i gang, så ingenting kommer gratis. Men du får god hjelp oppover bakkene. Jeg bygger opp muskelmassen min gradvis. Nå er problemet at jeg holder så hardt i styret at jeg blir litt sliten i nakken, sier hun lattermildt.

Fysioterapeuten overbevist

Camilla Artmeyer, fysioterapeut ved Fokusklinikken, innrømmer at hun var litt skeptisk til elsykkel i starten.

– Jeg har aldri vært stor fan av sykling generelt, det er ikke min idrett. Så jeg har vel tenkt at elsykkel er for de late. Men nå har jeg prøvd det selv, og ser virkelig helseeffekten det kan ha. Du blir mer mobil, kommer raskere fra sted til sted, og så får du økt helseeffekt, sier fysioterapeuten.

Artmeyer ser nå at elsykkel ikke er passiviserende, men heller tvert om. Man må tråkke for å komme frem og du kan regulere hvor mye hjelp du vil ha. Det kan være den hjelpen mange trenger for å komme i gang. Nå vil hun absolutt anbefale elsykkel for sine kunder i den rette målgruppen.  

Ønsker økt samarbeid

Buddy Electric er nærmeste nabo til Fokusklinikken på Økern, der de selger både biler og sykler som går på batteri. De forteller at Buddy Bike er en elsykkel som skal passe for folk flest, med et stilrent design, god trekkraft og bra rekkevidde (se faktaboks). Med et integrert batteri, får du en stiv og robust ramme.

Nå ønsker Buddy et økt samarbeid med klinikker som Fokusklinikken.

­­– Jeg tror vi har mange potensielle kunder ved slike klinikker. Enten det er en skade, plager, for mye stillesitting eller alderen som har satt en stopper for syklingen, vil en elsykkel være midt i blinken for mange av dem, sier Jan Petter Skram, daglig leder i Buddy Electric.

Han oppfordrer alle til å komme innom og prøve elsyklene. Og han ser ofte store glis på dem som har hatt seg en prøvetur.

– Mange blir nok litt overrasket over hvor moro dette er. Det er jo fantastisk at man kan frakte seg rundt i frisk luft, uten å svette så mye. Du slipper kø og bilkjøring. Ønsker du en treningstur, skrur du på mer motstand.

 

 

Fakta om Buddy Bike Ui5 L:

• Rekkevidde: 60-110 km
• Batteri: Panasonic 522 Wh
• Motor: 350W bakhjulsmotor (nom.effekt 250W)
• Ladetid: 4-6 timer

For flere spesifikasjoner: buddybike.no

 

Flere artikler: